
Vraag: PV 2332 OHK afsluiting Kooybrug
Antwoord: AW PV 2332 OHK afsluiting Kooybrug
Bijlage: Brief I&W Kooybrug
Geachte leden van het college,
Allereerst dank voor het heldere en uitgebreide memo over de afsluiting van de Kooybrug. Het wordt gewaardeerd dat de gemeenteraad op deze wijze wordt geïnformeerd over de werkzaamheden aan het kunstwerk, ook al is het officieel niet gelegen in Hollands Kroon maar in Den Helder. Het is voor veel inwoners van Hollands Kroon namelijk een belangrijke ontsluitingsweg. Wij begrijpen daarom ook dat onderhoud belangrijk is. Tegelijkertijd staan wij ook pal achter het college wanneer zij met gemeenten Den Helder, Schagen en Texel bij Rijkswaterstaat aandringt op eventuele aanpassingen die de bereikbaarheid vergroten tijdens het onderhoud.
Desondanks de helderheid geboden in het memo heeft onze fractie nog een aantal vragen. De vragen zijn zowel van technische als politieke aard en luiden als volgt:
BLVC-overleg
1. Heeft er een BLVC- of soortgelijk overleg plaatsgevonden in een vroeger stadium dan direct voor de uitvoering, bijvoorbeeld in de plan- of aanbestedingsfase, waarin partijen zoals Hollands Kroon of Den Helder hun ideeën en/ of zorgen hadden kunnen uiten? Zo nee, waarom niet?
Gevolgen afsluiting
2. In het memo en op de website van Rijkswaterstaat wordt gesproken over afsluitingen tijdens fase 1A en fase 2A waarbij er op geen enkele wijze verkeer mogelijk is via de brug, uitgezonderd hulpdiensten. Wat betekent dit voor het openbaar vervoer in de Noordkop? In het bijzonder voor buslijn 135 (Den Helder <> Hoorn)?
3. Een alternatieve route van forensen die normaliter via de N99 naar Den Helder rijden is omrijden via Anna Paulowna door gebruik te maken van het pontje over het Noordhollands Kanaal. Deze route wordt door Rijkswaterstaat bewust niet geadviseerd, maar er zou via die route wel veel sluipverkeer kunnen ontstaan. Het college geeft aan een toename van verkeer op wegen die daar deels niet voorberekend zijn te verwachten. Verwacht het college ook een toename verkeer via de Molenvaart en dus via het pontje?
4. Zo ja, wat kan het college daar (op korte termijn) aan doen?
5. Tegelijkertijd kan het pontje in de (vroege) avond – wanneer er sprake is van minder verkeer – uitkomst bieden aan forensen zodat ze geen grote stukken hoeven om te rijden. Ziet het college dit als kans of zijn er wellicht meer risico’s bij het gebruikmaken van de route via de Molenvaart en het pontje in de (vroege) avond?
6. Vindt het college het een optie om te lobbyen bij de provincie en Rijkswaterstaat om het pontje gedurende de avonduren (ca. 19:00 – 23:00) open te houden als alternatieve route?
Overleg met Rijkswaterstaat, Schagen, Den Helder en Texel
7. Is het college in het overleg met Rijkswaterstaat en de drie Noordkop-gemeenten bereid te vragen naar een tijdelijke alternatieve omrijdroute via de Oostoeverweg (mits dat tot de mogelijkheden behoord), kortere afsluitingstijden of anderszins?
8. Mocht dat niet slagen, is het college dan bereid het ongenoegen kenbaar te maken aan demissionair Minister van Infrastructuur en Waterstaat en via die weg te vragen naar oplossingen? (Dat hoeft niet publiekelijk maar mag ook via de diplomatieke route.)
Met vriendelijke groet,
Lars Ruiter
Fractie OHK