
Vraag: PV 2403 OHK Uitvoering motie Herijking Regionale Energiestrategie (RES)
Antwoorden:
AW PV 2403 OHK Uitvoering motie Herijking RES
AW PV 2403 OHK Uitvoering motie Herijking RES (aangevuld met alle antwoorden)
Geachte leden van het college,
Inleiding
Op donderdag 21 september 2023 heeft de gemeenteraad van Hollands Kroon – bij ruime meerderheid –
besloten dat het in RES 1.0 opgenomen zoekgebied voor zonne-energie op het IJsselmeer onwenselijk is.
In een motie is het college daarom verzocht “de procedure te starten om het in RES 1.0 benoemde
zoekgebied Wieringerhoek IJsselmeer voor zonne-energie (gecombineerd met natuur en/of recreatie)* te
laten vervallen, opdat deze niet meer wordt opgenomen in de RES 2.0”. De opdracht beschreven in die
motie is om het gedeelte van het zoekgebied gelegen in Hollands Kroon te laten vervallen.
Ook eerdere raadsbesluiten geven nadrukkelijk blijk van de uiterst voorzichtige houding van de
gemeenteraad inzake eventuele ontwikkelingen op het IJsselmeer. Denk onder meer aan het verwerpen
van de Kustvisie IJsselmeerkust ‘Aan ’t meer 2030’ op 1 februari 2022 en het aannemen van amendement
A 2020 11 ‘Bescherm het IJsselmeer’ tijdens de wensen en bedenkingenprocedure in de concept RES (zie
Bijlage 1).
Memo voortgang uitvoering motie
In het memo van 5 december 2023 ‘Voortgang motie herijking RES’ schrijft u het volgende:
Met uw motie geeft u een duidelijk signaal af. Dat signaal nemen wij serieus. Wij geven uitvoering
aan de motie door aan elke overlegtafel de motie te benoemen. De uitspraak van de raad
bevestigen we ook per brief aan de RES-organisatie. Dat betekent niet dat het resultaat
gegarandeerd is. Ook andere overheden zijn betrokken bij de besluitvorming hierover.
En:
Het verwijderen van zoekgebied Wieringerhoek, door dit niet meer op te nemen in de RES 2.0 is niet eenzijdig mogelijk, omdat er in de RES 1.0 afspraken zijn gemaakt met andere overheden. Specifiek voor Wieringerhoek geldt dat dit een gezamenlijk zoekgebied is van drie partijen (provincie, gemeenten Hollands Kroon en Medemblik) welke we niet eenzijdig kunnen opzeggen. Ook schrijft het college in een brief aan energieregio NH op 7 december het volgende:
Op het moment dat zich een keuzemogelijkheid aandient om te stoppen of door te gaan met de uitwerking van het zoekgebied, zullen wij hier eerst onze raad over consulteren, alvorens een definitief besluit over de voortgang binnen onze gemeente te nemen. U kunt zich voorstellen dat deze reactie niet tot volledige tevredenheid stemt. Onze fractie heeft om die reden een reeks vragen aan het college. Deze vragen luiden als volgt:
Schriftelijke vragen:
Zoekgebieden, besluitvorming en bevoegd gezag
1. Welk verzoek tot wijziging van de RES 1.0 heeft het college precies aangemeld bij energieregio NHN? Is dat het schrappen van het volledige zoekgebied of het schrappen van het zoekgebied voor zover gelegen in Hollands Kroon?
2. Op het moment dat het gemeentebestuur van Hollands Kroon besluit het zoekgebied voor zover dat gelegen is in Hollands Kroon te laten vervallen, wat verhindert ons dan in juridische zin om dat besluit te nemen?
3. In het raadsbesluit over de RES 1.0 van 24 juni 2021 staat dat de gemaakte afspraken in RES 1.0 pas een juridische status krijgen als deze worden uitgewerkt en vastgesteld in omgevingsrechtelijke instrumenten (het omgevingsbeleid). Kan het college bevestigen dat het zoekgebied IJsselmeer nog niet is vastgelegd in de Omgevingsvisie?
4. In uw memo schrijft u dat ook andere overheden betrokken zijn bij de besluitvorming over dit zoekgebied. Wat maakt precies dat het gemeentebestuur van Medemblik besluitvormende bevoegdheden heeft waar het gaat om het gedeelte van het zoekgebied gelegen op het grondgebied van Hollands Kroon?
5. In het raadsbesluit over de RES 1.0 van 24 juni 2021 staat “Het raadsbesluit reikt voor wat betreft de kaarten alleen over het grondgebied van de gemeente.”. Wat verhindert ons in dit licht om de kaarten aan te passen?
6. Wanneer wordt de RES 2.0 in 2024 ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad?
OER
Op pagina 5 van uw memo verwijst u naar de gezamenlijke aanvraag OER. In de RES 1.0 heeft het gemeentebestuur van Hollands Kroon drie zoekgebieden aangewezen voor het OER-traject.
• A7 afrit 12
• Wieringerhoek
• Afsluitdijk
Uitvoering van de motie richt zich uitsluitend op het intrekken van het zoekgebied RES, “Wieringerhoek” op het grondgebied van de gemeente Hollands Kroon. Het is niet de wens om gebied 1 en 3 te laten vervallen als zoekgebied.
7. Wat is de juridische status van de aanvraag OER?
8. In februari 2022 werd de kustvisie verworpen door de gemeenteraad vanwege de vermeende samenhang met het plan Duurzaam Leefbaar en in maart 2022 werd er een aanvraag voor het OER traject gedaan. Strookt dit met de wens van de gemeenteraad?
9. Is een OER aanvraag gedaan voor het door dhr. Buitendijk op 11 maart 2021 gepresenteerde plan Duurzaam Leefbaar?
10. Op 12 oktober 2022 werd in het gemeentehuis van Medemblik een presentatie gedaan van het plan Buitendijk welke fundamenteel afweek van het gepresenteerde plan van 11 maart 2021. Is voor deze variant ook een OER aanvraag gedaan?
11. Is het mogelijk om tijdens een aanvraag voor OER een aanpassing van het ontwerp te maken of moet er dan een nieuwe aanvraag worden gedaan?
12. Is dit ook aan de gemeenteraad medegedeeld?
13. Welke rechten kunnen worden ontleend aan een OER aanvraag als een tussentijdse aanpassing van het ontwerp mogelijk is?
Integrale verkenning
Als extra onderdeel van het OER programma is er een integrale verkenning. “Gezamenlijk wordt gezocht naar een antwoord op de vraag of deze locatie kansrijk en passend is voor een integraal ‘zon-op-water’ project.” Op pagina 1 van uw memo verwijst u naar het raadsbesluit RES op 24 juni 2021 waarin opwek van zonne-energie op oppervlaktewater wordt uitgesloten.
14. Hoe kan het dat de belangrijkste conclusie van het eerste deel van de verkenning is, dat er geen reden is om aan te nemen dat een integraal zon-op-water project niet in de Wieringerhoek kan plaatsvinden uitgaande van wet- en regelgeving en beleidskaders?
15. Wordt bij de integrale verkenning getoetst aan de beleidskaders van de gemeenteraad van Hollands Kroon?
16. Zijn beleid en regelkaders van Hollands Kroon ook relevant als het gemeentebestuur geen bevoegd gezag is over het zoekgebied in het IJsselmeer?
Gebruik zonneladder
In een brief Kamerbrief EZK 23-9-2019 wordt gesproken over een voorkeursvolgorde, die voorziet in het ontzien van landbouw- en natuurgronden en het stimuleren van zon op daken. Dit wordt nogmaals bevestigd in een brief lid van der Plas door min. Ollongren BZK 21-06-2021 Zie hiervoor antwoord 8: In de RESsen wordt het belang van het sparen van open ruimte benadrukt, onder andere door de ‘zonneladder’: het uitgangspunt dat eerst wordt gekeken naar de mogelijkheden van daken en bebouwd gebied voordat wordt gekeken naar zonneparken op landbouw- en natuurgrond. Gebruik van de zonneladder als afwegingskader wordt ook genoemd in het coalitieakkoord “Verbindend vooruit” van de provincie NH. In de tweede zonnebrief van de Minister Energie en Klimaat 6-7-2023 wordt het nogmaals bevestigd. In de brief van Minister de Jonge met de aangescherpte voorkeursvolgorde zon wordt het zelfs verplicht.
17. Is bij de integrale verkenning in het OER traject ook een voorkeursvolgorde zon gebruikt?
18. Maakt de voorkeursvolgorde zon onderdeel uit van de uitgangspunten genoemd in onderdeel 1, op pagina 5 van uw laatste memo?
Wij rekenen erop dat de vragen uiterlijk maandag 26 februari a.s. om 12:00 uur zijn beantwoord, zodat we tijdens het BOT-overleg van 27 februari a.s. eventuele vervolgvragen kunnen stellen.
Met vriendelijke groet,
Alexander Bugel
Fractie OHK